Kırmızı gece biti kuş ve tavuklarda görülen kanatlı gece bitidir. Yaşam süreleri uygun koşullarda 6 aya kadar sürebilmektedir. Kırmızı tavuk biti gündüz çatlak ve yarıklarda saklanır. Gece ortaya çıkarak 1-2 saat içinde beslenir. Açık kırmızı renkte olan gece biti kan emdikçe koyu renge dönüşür.
Bir çok ülkede yaygın bir haldedir . Sağlık sorunları ve ekonomik probleme neden olmaktadır. Genel olarak yem tüketiminde artış yumurta veriminde ise düşüş olarak gözle görülür sonuçları mevcuttur.
Kırmızı gece biti hızlı bir şekilde üreyip kontrol altına alınması zor bir hâle dönüşebilir. Bu nedenle kuş ve tavuk üzerinde görüldüğünde ilk andan itibaren önemseyip önlem alınması gerekir. Çünkü bu akarlar yarık ve çatlaklarda saklanıp gece ortaya çıktığı için gözle görünenin arkasında bir o kadar daha olduğu düşünülerek biran evvel müdahale edilmelidir.
Özellikle yabani kuşların yuvalarında doğal olarak bulunurlar. Kuşlar tüylenip yuvadan uçtuklarında bitler doğal olarak çevredeki kümeslere yayılırlar. Kümes ve kafeslerde yeni ekipman ve giysiler ile de taşınarak sürekli yer değiştirirler.
Yoğun bit sürüsüne maruz kalan kanatlılarda irritasyon huysuzlanma görülür. Yoğun kan emici eyleme maruz kalan tavuklarda kansızlık hatta ölümler görülür. Kırmızı gece biti salmonella, kolera, tifo, çiçek gibi viral hastalıkların bulaşmasını da neden olurlar. İnsan sağlığı içinde salmonella gibi bir hastalığı bulaştırma riski de gözden kaçırılmamalıdır.
Kırmızı gece bitleri kümeslerde çalışan personellere de geçerek irritasyon ve deride dermatite neden olmaktadır. Bitler 2-3 aylık bir periyotdan sonra ekonomik zararın gözle görüldüğü bir boyuta dönüşür.
Kırmızı gece bitine maruz kalmak istenmiyorsa kümeslerdeki çatlak ve yarıkların mümkün olduğunca kapatılmalıdır. Kafes ve kümesler düzenli dezenfekte edilmeli. Seçilecek preparatlar tavuk ve kuşlara zarar vermeyen, yumurta ve ette kalıntı bırakmayacak yöntemler olmalıdır. Bit görülen kümeslere 2 hafta boyunca düzenli kontrol sağlanmalıdır. Kuş ve tavuklardan arındırılan bitler koloni şeklinde ekipman üzerinde barınırlar. Bu alanlar kimyasal ile dezenfe edilmeli yada pürmüz ile yakılmalıdır. Pürmüz kullanımı sadece beton ve çelik gibi metaryallere uygulanmalıdır. Ahşap yada plastik aksamlı ekipmanlarda uygulanmamalıdır. Kapalı alandaki kümesler için kireçleme doğru bir çözüm değildir. Çünkü kanatlılarda solunum problemlerine neden olmaktadır. Doğal içerikli ürünlerin kullanımı zahmetli olsa da doğru ve güvenli bir uygulamadır.
KIRMIZI GECE BİTİNİN TAVUKLAR ÜZERİNDE YARATTIĞI ETKİLER
⦁ Gagalama
⦁ Gerginlik ve öfke
⦁ Fazla yem tüketimi
⦁ Kansızlık
⦁ Ağırlık kaybı
⦁ Yumurta veriminde düşüş
⦁ Yumurta kabuk kalitesinde incelme
⦁ Yumurta üzerinde kan lekeleri
⦁ Artan ölümler
⦁ İnsanlarda alerjik reaksiyon
⦁ Patojenlerin kümeste yayılması